ביצית – האם תזונה ותוספים יכולים לשפר איכות של ביציות?
אז צללתי לאנציקלופדיה האינסופית של האינטרנט וגיליתי עולם מרתק
ביצית – תא בודד המשתחרר מאיבר הרבייה הנשי, השחלות. בהפריה עם תא זרע מתפתח לאורגניזים (יצור חי המסוגל להתרבות בכוחות עצמו ולבצע חילוף חומרים).
השחלות מאחסנות את הביציות מרגע הלידה עוד כשהן ביציות לא בשלות, מאגר אותו לא ניתן לחדש והוא הולך ויורד עם השנים.
כל ביצית מוקפת בזקיק, בתוך הזקיק הביצית מבשילה בהדרגה, מהרגע שהגוף "הפעיל" את הזקיק לוקח בממוצע 4 חודשים לביצית להבשיל (זה הזמן להשפיע לטוב או לרע על הביצית), חלק מהזקיקים יהיו רדומים גם 40 שנה ורק 300 עד 400 יבשילו עד לביוץ.
לביצית עצמה יש גרעין מרכזי המכיל את החומר הגנטי/קוד גנטי של הנקבה.
בשימור פוריות בסוף קילוף תאי קומולוס, מסתכלים ומדרגים את רמת בשלות הביצית, ביצית המוגדרת MII הינה ביצית בשלה המכילה גופיף קוטבי, ומתאימה להפריה, לעומת זאת, ביצית ללא גופיף קוטבי היא ביצית המוגדרות MI שאינה בשלה ולא מתאימה להפריה.
(בסבב שיעור בשלות של 75% מהביציות נחשב לתקין, חלק לא יבשילו, חלק יהיו גדולות מידי, עוד על איכות ודרוג אפשר לקרוא בבלוג של ענת פורת כץ).
במהלך הביוץ הזקיק נקרע, הביצית משתחררת מהשחלה ובעזרת החצוצרה היא עוברת אל חלל הרחם, שם היא ממתינה לזרע להפריה, אחרי 24 שעות אם הביצית לא הופרתה היא מתחילה להתנוון, אם התחיל תהליך של הפריה מתחילה סדרה של חלוקת תאים שממשיכים לגדול ולהתחלק.
.
ביצית – מורכבות התא וחשיבות כל התהליכים המתרחשים בו
כשאני אוספת חומרים מקצועיים ברשת, אני מנסה להביא אותם בשפה הכי פשוטה וברורה שיש, שכל אחד גם בלי רקע רפואי כזה או אחר יצליח להבין את הדברים, אני חייבת לציין למרות שביצית זה תא אחד בודד, היו כאן עשרות מושגים בהם נתקלתי לראשונה בחיי הבוגרים מה שמרמז כמה התא הזה מורכב וכמה רבים התהליכים שמתבצעים בו, אבל זה לא מפתיע כי בסופו של הפריה יוצא אדם שלם!
.
להן חלק רק בשביל התרשמות כללית והבנת מורכבות התהליכים בתא אחד בודד בשם ביצית:
אורגניזם דיפלואידי, ציטולוג, גמטה, פלואידה, מיוזה, אניסוגמיה, איזוגמיה, אוגנזה, עצירה מיוטית, הרשת האנדופלזמית, קשר קוולנטי, חומצה ריבונוקלאית, גרעין תא סומטי, פולימרים, מונומר, זיגוטה, חומצה דאוקסיריבונוקלאית, פוספוליפידים, ריבוזום, מיטוכונדריה, פרוקסיזום, מולקולות איתות ועוד….
כל זה ולא הזכרתי בכלל את המערכת ההורמונלית שמספקת סביבת גידול לביצית והיא מערכת סופר חשובה שבלעדיה הביצית לא יכולה להבשיל ולהגיע לשלב הביוץ.
.
אז בשביל להבין מה קורה בביצית צריך קודם להבין מה מתרחש בכל תא באופן כללי,
אז תודה ליוטוב!
.
בסופו של דבר הרכב החומרים בתא = הרכב החומרים בגוף (חלבונים, שומנים, פחמימות, סוכרים…), וזה למה אפשר לנסות לשפר איכות של ביצית וזרע ע"י תזונה ותוספים ולמה מצב של חוסרים בגוף יכול לפגוע באיכות הביציות.
כשזרע נכנס לביצית הוא מוביל להתפרצות של סידן, הגורמת לשחרור אבץ מהביצית, (מה שמרמז על חשיבות האבץ ובמצבי חסר לא תתאפשר הפריה). החוקרים, מאוניברסיטת נורת'ווסטרן שבשיקגו, הוסיפו לתהליך ההפריה חומר מיוחד שמגיב עם יוני אבץ, ומביא להפצת אור ברגע ההתפרצות. את הרגע הזה צילמו החוקרים במצלמת מיקרוסקופ, והעלו את הממצאים לרשת.
.
לדברי החוקרים גודל ההבזק יכול לסייע בקביעת איכות הביצית המופרית. החוקרים שמו לב שכמה מהביציות בהירות מאחרות, מה שמעיד על סבירות גבוהה יותר שייצרו תינוק בריא. התגלית יכולה לעזור למומחי פוריות לבחור את הביציות המופרות הטובות ביותר בהפריה חוץ-גופית.
12 עובדות על ביצית וזרע ועוד כמה דברים שלמדתי בדרך…
1 – גוף האישה מתחיל לייצר ביציות כעובריות 9 שבועות לאחר ההתעברות, כלומר, כל אישה בהריון למעשה מייצרת גם את הביצית שממנו תווצר הנכדה שלה!!
2 – בשלב שאת עוברית כמות הביציות שלך בשיא, סביב 7 מיליון.
3 – לביצית האדם יש בערך פי 100,000 נפח של תא זרע אנושי בודד.
4 – נקבות נולדות עם מלאי סופי של ביציות שמדולדל לאורך השנים.
5 – בממוצע בין 300 -400 ביציות בסופו של דבר יגיעו לביוץ.
6 – ביצית כמו הזרע כל אחד מהם מכיל 23 כרומוזומים יחד 46.
7 – הביצית היא אחד התאים הגדולים בגוף האדם, אך עדיין תא קטן שגודלו 0.12 מ"מ בקוטר, על מנת להגיע למילמיטר באורך יש צורך ב-9 ביציות זו לצד זו.
8 – לנשים צעירות סביב גיל 21 יש 90% מהביציות תקינות לעומת נשים בנות 41 שרק 10% מהביציות תקינות.
9 – בניגוד לתא הזרע, הנושא מטען גנטי בלבד, ביציות מכילות חומרים מזינים ואברונים רבים ההכרחיים לקיום תא הזיגוטה, המתקבל בהפריה.
10 – בעוד שמיליון זרעונים מנסים להיכנס לתוך הביצית, לביצית יש כוחות מיוחדים להבטיח שברגע שזרע אחד נכנס פנימה, לא ניתן להכניס אחרים, בביציות יש "אברון" מיוחד שמשחרר חלבונים ואנזימים כדי להבטיח שרק זרע אחר יצליח להיכנס.
11 – בחדשות ה- BBC ב-2018 כתבו כי ביציות אנושיות לא בשלות גודלו במעבדה ובפעם הראשונה הגיעו לבגרות מחוץ לשחלה וזאת בין היתר גם על מנת לנסות לשמר פוריות אצל ילדים חולי סרטן.
12 – בשנים האחרונות, בגלל בעיות גנטיות החלו לשלב טיפולים של 3 אנשים יחד, זוג (ביצית וזרע) + ביצית נוספת של תורמת, תפקיד התורמת היא "לכסות" את החלק הגנטי הלא תקין של הזוג, תהליך נסיוני שעובר חקיקה בעולם. (בריטניה הפכה כעת למדינה הראשונה שאישרה חוקים המאפשרים יצירת תינוקות משלושה אנשים).
לסיכום: ייתכן שלביצית אין מחשבות, אך היא יצור אינטליגנטי ביותר
בכל מה שקשור לתא ביצית וליצירת החיים בכלל רב הנסתר על הגלוי, וזה יכול להסביר למה קשה לנו לשפר איכות של ביציות.
יש משהו תמים בלהגיע בלי הכנה מוקדמת לטיפולי הפריה, כמובן שתמיד יהיו נשים שיצליחו בטיפול הראשון, אבל אם רוצים להגיע מוכנים יותר ולנסות לעבור את התהליך עם כמות נמוכה של הורמונים ומספר גדול יותר של הפריות, אני ממליצה לכל אישה לעשות הכנה מוקדמת ולהגיע במצב אופטימלי הכי טוב שהיא יכולה.
הביצית עוברת מסע ארוך מאוד, הוראות הרופא להזרקת ההורמונים יגיעו בסוף המסע של הביצית, מהווסת לביוץ כלומר ימים בודדים בעוד שאת יכולה לנסות לעבוד על איכות במשך מספר חודשים ולכן מומלץ לנסות להגיע הכי מוכנות שאפשר הרבה לפני שפוגשים את הרופא, אפשר כמובן לעשות את זה יחד איתו יש תוספים שדורשים מרשם רופא ומומלץ שהרופא יקבע להם את המינון מול בדיקות הדם שלך.
בסופו של יום טיפולי הפריה הם מסע, מסע שכל אחת תלמד על הגוף שלה מה הכי נכון בשבילה.
איזה תוספים שווה לך לבדוק עם הרופא שלך, מול בדיקות דם:
ויטמין די
בי12
אומגה 3
חומצה פולית
ברזל
דיאה
קיו10
מלטונין
הפורמולה של מרסל – אגוזים וזרעים – הכתבה הזאת מחזקת את חשיבותם של זרעים מהטבע, ובעיני הפורמולה הזאת היא חובה במסע הזה למי שמעדיפה הזנה מהטבע!
הזמנות לפורמולה של מרסל רק וואטסאפ – 0522959733
…
עוד בספורטלי
>> איך שפרתי איכות של עוברים והכפלתי את אחוזי ההפריות
>> שימור פוריות בסל הבריאות – בשורה טובה לנשים עם רזרבה נמוכה
>> איכות זרע, אפשר לשפר? מה מומלץ לאכול?
>> שימור פוריות – להקפיא ביציות או להקפיא עוברים?
.
אם את רוצה עזרה בלהכין את הגוף שלך נכון לקראת השאיבה, תרימי טלפון – 0522959733
בהצלחה!!
— .
טלי – מטפלת שיאצו, תומכת במטופלות פוריות ושימור | צילום: צביקה ג.
.
טלי היא טריאתלטית, צלמת ספורט ומטפלת שיאצו בכירה כבר מעל 20 שנה, תומכת ומלווה מטופלות פוריות ושימור.
מוזמנות לפנות בעמוד בפייסבוק
יש גם קבוצה שמיועדת רק לשימור פוריות בפייסבוק
וקבוצת של מטופלות IVF לחצי כאן
אם אתן רוצות למקסם את הטיפול שלכן מול הרופא, אם אתן רוצות להכיר את הגוף שלכן טוב יותר על מנת לשפר את תוצאות הטיפול, יחד נעבור על המדדים, דוחות מעבדה, פרוטוקולים, בדיקות הדם, תזונה ותוספים, אל תעברי את המסע הזה לבד, תרימי טלפון – 0522959733
הקלניקה נמצאת בתל אביב, עם שפע חניה באפור ללא תשלום.
אל תעברי את המסע הזה לבד, תרימי טלפון!
—
מקורות
https://did.li/sUI5q, https://did.li/hs6YH, https://did.li/Emmaa
https://did.li/VxONf, https://did.li/cJgrl, https://did.li/tUI5q
https://did.li/2gDlC, https://did.li/QOZfT, https://did.li/uUI5q
https://did.li/3gDlC, https://did.li/ADxCN, https://did.li/9ZrTY
https://did.li/XxONf, https://did.li/M6aIw, https://did.li/4gDlC
https://did.li/BDxCN, https://did.li/SOZfT, https://did.li/YxONf
https://did.li/fJgrl, https://did.li/Jmmaa, https://did.li/1xONf
https://did.li/hJgrl, https://did.li/yUI5q, https://did.li/CRZfT
https://did.li/ov6YH, https://did.li/5m1fT