אנטונינה רזניקוב היא דמות מוכרת בעולם הטריאתלון הישראלי. וגם העולמי. כל כך מוכרת, שלרגע שכחנו שעד לפני 4 שנים אף אחד כאן לא הכיר את שמה…
אנטונינה רזניקוב בת 35, מנצחת הישראמן לשנת 2016 ו – 3 פעמים ברציפות נציגת ישראל באליפות העולם באיש ברזל. תוצאת השיא שלה באיש ברזל היא 9:49:22 אותה קבעה ב IRONMAN אוסטריה (2015) היא תוצאה איכותית, ברמה העולמית. מספר הגברים בארץ שירד מ 10 שעות מגיע אולי לעשרה…
צילום: פרטי
אנטונינה רזניקוב | עם המאמן אבי חיים
השיחה עם אנטוניה רזניקוב ומאמנה, אבי חיים, היא חוויה מבלבלת. בעוד שאנטונינה מפגינה ראיית עולם אופטימית וקלילה, אבי הוא המבוגר האחראי והרציני. מעטים מכירים את סיפור חייה הדרמטי של הטריאתלטית הישראלית הבכירה. הצלחות ספורטיביות מרהיבות לצד מכות גורל קשות. חיים דלי אמצעים, פציעות קשות וארוכות, מהפכים נפשיים ופיזיים, אך גם ניצחונות זוהרים ותוצאות מעוררות השראה.
העליות והמורדות בחייה כה תלולים שיש תחושה שהדרך היחידה להתמודד עימם היא במעטפת של תמימות אופטימית. היא מקבלת את חייה כמו שהם. אהבתה לספורט בלתי נדלית. היא לוחמת קרבות מנוסה, מצולקת, עם פוטנציאל אדיר ורעב גדול להצלחה.
>> עיסוי ספורטאים + שיקום פציעות + חיזוקים לספורטאים > GO RUN המרכז לספורטתרפיה >>
אנטונינה רזניקוב | עם המאמן אבי חיים | צילום: פרטי
.
אנטונינה רזניקוב | הכל התחיל באוקראינה הרחוקה
אבל סיפורה מתחיל הרבה יותר מוקדם, אי שם באוקראינה הרחוקה. בגיל 13 היא מצטרפת למועדון רכיבה ומקבלת את הבסיס המקצועי שילווה אותה כל חייה. תחילת דרכה הספורטיבית מאופיינת בעיקר בכישלונות, אך ניצנים ראשונים של אופייה המיוחד מרימים את ראשם. טוניה מתאמנת קשה, מתפתחת כרוכבת עילית ומנצחת בתחרויות ארציות ברמה הגבוהה ביותר.
רצף ההצלחות נקטע בגיל 17. באחד האימונים נשבר הקליט המחבר את הנעל לאופניים. באותו רגע היא רוכבת במהירות גבוהה, בירידה, ללא קסדה (כנהוג בימים ההם). בתאונה הקשה היא "פוגשת" את האספלט, מרסקת את גולגולתה ונכנסת לתרדמת בת מספר ימים.
היא שוכחת את קורותיה, את שפת אמה ואת פעולות החיים הבסיסיות. אמה מגיעה איתה לישראל לצורך השיקום. במשך 8 חודשים ארוכים היא חווה תקופה קשה של דיכאון, ריתוק למיטה ועלייה גדולה במשקל. היא מחליטה לחזור לאוקראינה ומתחילה להתאמן לבד. מהר מאד היא נכנסת לכושר, מורידה משקל, מגיעה למקום השלישי בין הבוגרות באליפות המדינה ומצטרפת לנבחרת אוקראינה ברכיבה.
אנטונינה רזניקוב | האם אפשר להיות גם אמא וגם ספורטאית מקצוענית?
היא הופכת למקצוענית אך הכמיהה לילדים משנה את מסלול חייה. היכרות עם בחור המתגורר בישראל
מובילה לעליה לארץ. היא מתחתנת, יולדת 2 ילדים, מתגרשת ומתוודעת לקשיי היום יום כאם חד הורית.
עבודתה כחדרנית במלון באילת לא מספיקה לצרכי המשפחה והיא מנסה כיוון חדש כאורזת בחברת
קוקה קולה. את הוצאות הנסיעה היא ממירה בתשלום עבור רכישת אופניים עימם היא רוכבת לעבודה וחזרה. באחד הימים, תקר בגלגל מוביל אותה לחנות אופניים. באותה עת נוכח במקום אבי חיים, מאמן טריאתלון ידוע.
צילום:פרטי
>> עיסוי ספורטאים + שיקום פציעות + חיזוקים לספורטאים > GO RUN המרכז לספורטתרפיה >>
.
כאשר אבי רואה באיזו מיומנות היא מטפלת בגלגל הוא מציע לה להצטרף לקבוצתו. היא מהססת.
הרי אינה יודעת לשחות או לרוץ. תקופת ההיסוסים קצרה מאד. היא משתתפת כרוכבת בתחרות
שלשות בטריאתלון, ושמה לב שהיא מהירה מאחרות. היא מתחילה לרוץ ונרשמת לחצי מרתון תל אביב.
שם היא מגיעה למקום ה- 6 כללי בתוצאה של 1:34. הידידות בינה לבין אבי מתחילה להירקם ונותר רק לבדוק את סוגיית השחייה. הגברת לא יודעת לשחות! היא מתקשה לסיים בריכה אחת… אבל אופייה המיוחד מרים את ראשו שנית. גם עינו החדה של אבי מבחינה בפוטנציאל. היא מוסיפה בריכה אחת כל יום והם יוצאים לים. מהר מאד היא משתפרת ומתאהבת בעולם הטריאתלון. במהלך טריאתלון תל אביב 2013 היא שוברת עצם ברגלה תוך כדי ריצה ומושבתת מפעילות לזמן מה. שוב!!! היא לא מוותרת ובהיעדר אפשרות לרכב או לרוץ היא משפרת את יכולתה בתחום החלש שלה – השחייה.
בשנת 2016 היא מנצחת את הישראמן בתוצאה של 10:59 שעות המהווה שיא מסלול עבור הנשים. העלייה התלולה בביצועיה מובילה אותה גם לצמרת הטריאתלון העולמי.
אנטונינה רזניקוב | לפעמים צריך להתמודד עם הפתעות
בשתי אליפויות עולם האחרונות היא נחשבת כמועמדת לפודיום לנשים בגילה אך מפספסת. ב 2016 היא מאבדת כחצי שעה! על תקר בגלגל ולאחר מכן על התפוצצות צמיג במהלך הרכיבה. ב 2017 היא נקלעת למצוקה קשה, לא מצליחה לעכל מזון במהלך הרכיבה ונחלשת כתוצאה מכך בריצה. למרות זאת, בשתי הפעמים היא מסיימת את התחרות במקום ה- 14 לגילה!
אנטונינה רזניקוב | מקום ראשון באליפות דרום אפריקה בתחרות איש ברזל
היא מתחרה באליפות דרום אפריקה באיש ברזל ומסיימת במקום הראשון מבין כל הנשים בקבוצות הגיל, בתוצאה 9:50 שעות. תוצאה זו מכניסה אותה למקום ה 11 מתוך 32 המקצועניות המשתתפות בתחרות (ביניהן אלופת העולם וספורטאיות בכירות רבות).
צילום: פרטי
סדר היום שלה כולל השכמה ב- 4:15 (גם ביום מנוחה) ויציאה לאימון ארוך. טיפול בילדים, ארוחת צהריים ומנוחה קלה. אחה"צ יציאה לאימון שני תוך שילוב הילדים בחוגים. באימוני הרכיבה והשחייה אבי מצטרף אליה ואילו באימוני הריצה הוא מלווה אותה באופניים.
היא מבלה כ- 5 שעות שבועיות בשחייה, 14 שעות ברכיבה, 7 שעות בריצה ו – 3 שעות באמוני כוח. זוהי עבודה במשרה מלאה. את כל אמוני השחייה היא מבצעת בים האדום בהיעדר אפשרות להתאמן בבריכה (הבריכה העירונית באילת מקבלת רק ספורטאים בקבוצות). בתה הבכורה מאובחנת כבעלת צרכים מיוחדים, דבר שמגביל את יכולתה של אנטונינה להשתלב בשוק העבודה. היא מנווטת את חייה בעזרת מאמנה ואשתו מוניקה, המסייעים לה גם בטיפול בילדים.
אנטונינה רזניקוב | עם הילדים | צילום:פרטי
.
אנטונינה רזניקוב | בדרך לטופ העולמי
מערכת היחסים בינה למאמנה מבוססת על אמון מלא ועל הפריה הדדית. תכנית האימונים משתדרגת
בתדירות גבוהה בהתאם לתובנות מהאימונים ומהתחרויות, דו שיח של אבי עם טריאתלטים מובילים
בגרמניה, וסקרנותם ללימוד עצמי.
אנטונינה רזניקוב | עם המאמן אבי חיים | צילום: פרטי
השקעתו של אבי היא עצומה. בזמן, במחשבה, בלימוד, במשאבים כספיים, בטיפול בילדיה ובליווי המתמיד באימונים ותחרויות. אף אחד מהם לא מתלונן ולא מקטר אך הדואליות שבחייה אינה פשוטה. מצד אחד – מדובר בספורטאית נדירה עם פוטנציאל עצום. מאידך – החסך הכלכלי והיעדר התמיכה מצד המדינה לא מאפשרים קיום אורח חיים ספורטיבי כנדרש לרמה זו.
מה נדרש כדי להביא את אנטונינה לטופ העולמי? האם זה אפשרי בכלל? ואולי עליה להתמקד במקצה אחר? חצי איש למשל? את התשובות לשאלות אלו מספק אבי בצורה גלוית לב, עניינית והחלטית:
- המקצה המתאים ביותר לאנטונינה הוא איש ברזל מלא. במקצים הקצרים יותר נדרשת יכולת ומהירות גבוהה בשחייה ובריצה. באיש ברזל מלא, לעומת זאת, יכולותיה הגבוהות ברכיבה והסיבולת שלה באים לידי ביטוי אופטימלי.
- האם זה אפשרי? בהחלט כן. מהיכרות מעמיקה של מפת המתחרות העולמית, הוא בטוח שמקומה הוא בעשיריה המובילה בעולם בין המקצועניות!
- מה נדרש לשם כך? התשובה, מבחינתו של אבי, ברורה מאד – סיוע כספי עבור הנקודות הבאות:
-
- יציאה למחנות אימונים בחו"ל לצורך שהייה בגובה להסמכת הדם – תהליך מקובל
מאד בקרב ספורטאים בכירים (ניתן להמיר ברכישת "אוהל אפוקסיה" אישי). - יציאה ל 6 עד 8 תחרויות בחו"ל בשנה, לצורך ביסוס הנסיון והתגברות על המתח המנטלי
שמלווה את אנטונינה בתחרויות. הלחץ הנפשי בעקבות הציפיות ממנה פוגעים ביכולתה
ומהווים לדעתו את הסיבה העיקרית לבעיות העיכול שלה במהלך הרכיבה. הדרך היחידה
להתגבר על בעיה זו היא פשוט להתחרות. הרבה. מול נשים ברמה שלה. - מתן אפשרות להתאמן בבריכה על מנת לשפר את יכולת השחייה שלה
- להיעזר בגורמים מוסמכים כמו דיאטן, פסיכולוג ספורט, מעסה – ההכרחיים לספורטאים ברמות אלו.
- יציאה למחנות אימונים בחו"ל לצורך שהייה בגובה להסמכת הדם – תהליך מקובל
כיום, הספונסרים שלה הם Volvo, חברת בנייה יוסי אברהמי, Hoka one one וחברת Orca
שעזרו במימון הנסיעה לאליפות העולם והשהות בחול. עוזרים בציוד: Hoka one one, Garmin, Giant,
ועמית "ספא" Orca. זו עזרה משמעותית אך בלתי מספקת לצרכיה של ספורטאית עילית.
צילום: פרטי
אנטונינה רזניקוב היא יהלום נדיר.
יכולתה להתמודד עם תלאות החיים ועם כישלונות היא מופלאה. אושרה גלוי והאופטימיות שלה
סוחפת. היא מגדלת את ילדיה בהנאה, מתעלמת מהקשיים ונחושה להמשיך ולהתקדם.
היא אוהבת את מדינת ישראל בכל ליבה ושום פאנצ'ר בגלגל לא יעצור אותה מלהניף את דגל ישראל שוב ושוב.
לא נותר אלא לחכות לאקורד הסיום המוצלח של סיפור הסינדרלה המקומית!
*** עדכון 26.1.2018 ***
צילום: דוד חיים
תנו לייק ענק למאמן אבי חיים ולאנטונינה רזניקוב הישראלית שמנצחת 4 מתחרות מקצועניות מחו"ל:
- Simona Krivankova – אלופת צ'כיה, 6 באליפות אירופה לספורטאי עילית, בעלת שיא אישי של 9:06 באיש ברזל!!!!! – מגיעה במקום השני, 23 דקות אחרי אנטונינה שלנו.
- Carmen Macheriotou – מקפריסין, שלישית באליפות אירופה במקצה האולימפי – מגיעה למקום השלישי, 6 דקות אחרי השנייה
- Vanessa Pereira – אלופת פורטוגל, שיא אישי של 9:32 שבישראמן נכנעת לרוחות ולא מסיימת את התחרות
- Victoria Nealon- הבריטית, שמסיימת במקום הרביעי
חודשים ארוכים של אימונים מפרכים, לימוד יסודי של המתחרות, הכרת החולשות והחוזקות שלהן, ובניית אסטרטגיית תחרות קפדנית בניצוחו של המאמן אבי חיים – הגיעו לסיומם עם נצחון מפואר.
בשנה שעברה היא נכנעה לוירוס ונפלה מעולפת במהלך הרכיבה.
השנה היא חזרה – חזקה, חכמה, ממוקדת ומנצחת בתוצאה מדהימה של 10:50 שעות, בפער של 23 דקות מהמקום השני, במסלול הישראמן הנוראי, בקור עז, עם רוחות פנים ורוחות צד שקטלו רבים וטובים.
סגירת מעגל של ספורטאית ענק.
———–
בשבועות הקרובים יעלו מספר כתבות על מסע מופלא בחברתן של הנשים החזקות בספורט הישראלי. נתוודע לסיפורן של האלופות אך גם של המוכרות פחות. כל אחת מהן היא השראה, מודל, מקור לחיקוי.
——–
שתפו, תשאירו מילה טובה, חזקו את עולם הנשים בספורט.